Tinerii şi patimile cu care se confruntă astăzi

                    
Nimicirea Sodomei şi Gomoeri din pricina desfrânării
  Societatea începutului celui de-al treilea mileniu aduce în atenţia Bisericii  noi frământări cărora aceasta  trebuie să le facă faţă şi să le găsească  un răspuns pertinent şi corect.
 Multe din aceste probleme vizează tinerii,categorie care la acest început de mileniu se află într-o  derivă comportamentală şi ,într-o mare măsură, chiar  morală.
           Tinerii, cu certitudine,trăiesc azi într-o lume marcată de lipsa reperelor valorice creştine, datoria faţă  de principiile  evanghelice  fiind serios neglijată.
Cei mai mulţi dintre ei se orientează spre repere false ,unde diferenţa dintre bine şi rău,adevăr şi minciună, se face după alte criterii.1
      Este adevărat că un rol important în creşterea şi educarea copilului  îl au părinţii.Dacă familia din care provine tânărul este  o familie creştină, atunci şi educaţia sa se va baza pe principiile sănătoase ale Evangheliei.
Specialiştii în domeniul psihologiei vârstelor spun că dezvoltarea personalităţii tânărului  este determinată foarte mult de mediul familial în care acesta se naşte şi creşte.2.
Mediul este definit ca fiind totalitatea influenţelor naturale şi sociale,fizice şi spirituale,dar şi indirecte,organizate şi neorganizate,care constituie pentru fiecare un cadru în care ne naştem şi creştem ,dezvoltându-ne continuu şi în care trăim.3.
Aşadar , dacă părinţii nu îl cunosc  pe Dumnezeu, nici copilul nu poate fi crescut într-un duh autentic creştin.
Tânărului căruia i se sădeşte  în suflet frica şi dragostea de Hristos, fie de către părinţi, bunici sau prieteni, va avea un comportament  de excepţie în toate relaţiile pe care le va dezvolta ulterior în societate.Se ştie că cei mai buni educatori sunt bunicii.Copiii se înţeleg,de obicei, mult mai bine cu aceştia decât cu părinţii.Mulţi adulţi îşi amintesc că bunicii i-au învăţat adevărurile dreptei credinţe şi că aceştia au avut un rol hotărâtor în formarea lor ca viitori credincioşi.4
     Sfânta Scriptură subliniază rolul profund pe care îl ocupă părinţii sau bunicii în educarea religioasă a propriilor copii atunci când îndeamnă :
 „Lăsaţi copiii să vină la Mine, că a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor” (Matei 19,14).

Pe baza acestui îndemn,Sfinţii Părinţi ai Bisericii au formulat principalele datorii pe care le au părinţii faţă de copiii lor:

           A-i învăţa Legea lui Dumnezeu (Exod 12, 26-27), adică dreapta credinţă şi faptele bune;
A-i învăţa frica lui Dumnezeu (Facere 18, 19 );
A le povesti lucrurile cele minunate ale lui Dumnezeu (Exod 10, 2;13,14);
A le povesti judecăţile lui Dumnezeu (Ioil 1, 3);
A-i învăţa ascultarea si supunerea (Pilde 4, 3-4);
A-i deprinde de mici cu rugăciunea, ascultarea de Biserică, smerenia, viaţa curată;
A-i mustra când greşesc (I Regi 2, 23);
A-i compătimi, adică a plânge cu ei (Psalm 102, 13), când sunt în suferinţă şi a nu-i sminti.


II.Patimile care distrug tinereţea şi frumuseţea ei.
   
 Mai mult ca oricând , forţele păcatului au dezvoltat ,astăzi, noi strategii malefice prin care otrăvesc sufletul tinerilor care cad în mreaja lor.
Vom încerca în cele ce urmează să enumerăm ,fie şi succint,principalele patimi cu care se confruntă tinerii de azi.

II .1Patima consumului  de alcool

Specialiştii care s-au aplecat minuţios asupra analizei acestui flagel devastator susţin că alcoolismul  nu  este doar o patimă îngrozitoare ci şi o boală a minţilor şi a caracterelor slabe.
      Părinţii duhovniceşti învaţă că   patima consumului de alcool este  începutul tuturor celorlalte patimi, precum: curvia ,preacurvia, consumul de etnobotanice, sodomia, gomoria, crima, sinuciderea şi multe altele.
          Din păcate , adolescenţii de azi, tinerii, sub influenţa falsei autosugestii preferă să îşi „înnece” problemele în alcool, droguri sau tutun care conţin numeroase substanţe toxice care în timp distrug organismul provocând diverse boli organice.
           Într-adevăr, această patimă întunecă mintea fiecărui consumator, cu atât mai mult  dacă acesta este  la o vârstă fragedă, riscând să îşi distrugă sănătatea, cariera, familia , şi în final chiar viaţa.
Ca boală, alcoolismul creează probleme de ordin psiho-emoţional şi care, asociat cu consumul de droguri, produce moartea.
          Îngrijorător este faptul că dependenţa de alcool s-a răspândit foarte mult  în rândul tinerilor care, din teribilism şi inconştienţă, ajung să nu mai poată fi salvaţi din capcana „drogului lichid”.
Această  grea patimă este foarte greu de stăpânit. Odată ce  a pătruns în trupul tânărului provoacă întunecarea minţii şi afectează grav facultatea axiologică a discernământului.
     Sfinţii Părinţi spun că   omul beat este precum o fiară, săvârşind fărădelegi în mod inconştient, atât prin agresivitate verbală cât şi fizică.

1.3.Patima Consumului de droguri sau etnobotanice;

Pe toate drumurile  întâlnim azi persoane care consumă droguri, spun pe toate drumurile, deoarece  acest fenomen este din păcate foarte des întâlnit la tinerii noştri, care fără a realiza, îşi pun vieţile în pericol, pentru câteva ore de extaz sau chiar agonie, căci drogurile au rolul de a-i face să se simtă cu totul alte persone conducându-i  spre a înfăptui  lucruri care, dacă nu ar fi fost sub influenţa lor nu le-ar fi săvârşit.
Trăim în „Secolul Vitezei” şi acest lucru îi face pe tineri să încerce fel şi fel de căi care le provoacă plăcerea trupului şi a „sufletului”.
Păcat de cei ce vin din urmă, căci au viaţa transformată într-un lăcaş al patimilor, dacă nu se îngrijesc de sufletul lor şi de trupul lor  săvârşind cele plăcute lui Dumnezeu.
Singuri se dau pe sine  celui  ce  se pare că stăpâneşte lumea, oferindu-le aparent plăceri efemere distrugătoare de suflet.
Celui care prin diverse şretlicuri, caută să le obţină sufletele ca mai apoi să le batjocorească.
Ne putem întreba în acest caz, când i-a fost mai greu  Bisericii lui Hristos?
Când   era măcinată de secte şi erezii sau acum,când, creştinii pe care i-a botezat  apeleză la păcatul distrugerii vieţii lor şi a celorlalţi  prin consumarea acestor droguri şi căutând cu totul altceva decât pe Dumnezeu?
Consumul de etnobotanice, Sfânta Biserică îl încadrează la Păcatele strigătoare la cer, datorită faptului că are efecte negative asupra vieţii umane, viaţa care este darul divin, oferit şi creat de Dumnezeu, din dragoste pentru oameni.
          „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea,încât pe Fiul Său  Cel Unul – Născut  L-a dat ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă Viaţă Veşnică.” (Ioan3;16).
„Tinerii de azi şi viitorul de mâine”, este supus acestui mare păcat şi doar  prin rugăciune şi mersul la Sfânta Biserică, prin împărtăşirea cu Sfintele şi de viaţă făcătoarele lui Hristos Taine, se mai pot izbăvi de iadul cel veşnic  şi înfricoşător, rugându-se cu lacrimi de pocăinţă şi Dumnezeu va primi rugăciunea lor, precum a primit şi rugăciunea lui Manase, a femeii desfrânate şi  multe alte exemple asemenea.
Iubiţi creştini  şi în primul rând tineri ai acestor vremuri „din urmă” îngrijiţi-vă de sufletele voastre păzindu-vă de focul ce prin consumul de droguri, vă mistuie trupul şi sufletul care  vi le-a oferit Dumnezeu din Iubire.
Abateţi-vă paşii  de la  locurile ce nu vă oferă decât un extaz periodic, iar în viaţa de apoi vă va arde, căci  veţi căuta atunci linişte şi nu o veţi găsi; va fi prea târzie căinţa voastră când veţi ajunge cu totul în mâinile vrăjmaşului.
Dacă aţi consumat aceste otrăvuri, căutaţi un duhovnic şi vă mărturisiţi lui de toate câte aţi făcut,iar prin el Dumnezeu vă va ierta, de nu veţi ascunde nimic, căci  fără taina Sfintei Spovedanii, nimeni nu intră în Împărăţia Cerurilor:
„De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.” (Matei 18;3).
Iar mărturisirea să fie sinceră, însoţită de lacrimi de pocăinţă şi doar atunci duhovnicul vă va dezlega de cele ce aţi făcut, căci Domnul Dumnezeu a suflat Duh Sfânt asupra  Apostolilor oferindu-le darul de a dezlega şi prin Sfinţii Apostoli, preoţilor zicându-le:
„Luaţi Duh Sfânt,cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” (Ioan 20;21-22).
Dragii mei, luaţi aminte, căci şi cei ce fumează tot la această categorie pot fi  încadraţi, căci primind  sau  oferind ţigări, săvârşiţi un păcat, deoarece  nu ştie
nimeni ce conţin acele ţigări, ţigara este tot un drog, care ucide şi sufletul şi organsimul uman,  dar în mod lent, atât de lent că nu vă daţi seama, când sănătatea voastră se înrăutăţeşte, că nu puteţi aduce pe lume copii, că respiraţia  se îngreunează, că trupul este slăbit şi multe alte efecte secundare ce acest viciu le aduce cu sine.
Cât de viclean este diavolul fumatului şi cât de greu  vor trece de această vamă a Fumatului cei ce-l săvârşesc.
Tinerii în special cad pradă acestui păcat, considerându-l  prin autosugestie „CALMANT” la vreme de necaz şi în primul rând înainte de examene, precum se întâmplă şi în cazul consumatorilor de alcool în mod excesiv.

1.4.Patima Iubirii de Arginţi;

          Această  Patimă ca şi celelalte atrage după sine sufletul  slab.
          De ce este aceasta o patimă?
          Deoarece pentru  ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos  a fost vândut de către unul din ucenicii Săi.
          Omul avar, uită de cele mai multe ori de Dumnezeu, considerând că  averea de pe pământ pe care o agoniseşte şi pentru care se trudeşte chiar şi în   Sfânta Duminică, pe care Domnul Dumnezeu a dedicat-o odihnei şi rugăciunii, este cea  care îi aduce fericirea.
          Mamona, numit diavolul  banului, acaparează orice suflet însetat de comorile pământeşti: „Căci, ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă dacă-şi pierde sufletul? ” (Marcu 8;36).
         „Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său?” (Marcu 8;37).
          Tot Iisus Hristos ne îndeamnă să nu agonisim averi pe pământ care sunt trecătoare ca şi noi, ci în cer.
          Cum putem obţine aceste comori cereşti?
          Prin milostenii făcute cu dragoste, prin dobândirea virtuţilor, prin a  da săracilor ce avem şi a-I urma lui Hristos.
          Aşa cum  au procedat Sfinţii, care sunt exemplul demn de urmat, ei au împărţit săracilor tot ce aveau.
          Din păcate tinerii de azi, vor bani cât mai mulţi, vile, maşini scumpe, deoarece  cred că avându-le pe acestea  sunt  superiori celor ce nu îşi permit acest lux, fără a se mai gândi că aceste bunuri materiale astăzi le au iar mâine pot rămâne fără nimic.
Căci pe fiecare la un moment dat viaţa îl ridică dar îl şi coboară, când au  bani şi  bunuri materiale, nu se mai gândesc la cei  ce poate nu au nici măcar unde sta, sau ce mânca, devin robii propriilor pofte pentru o perioadă scurtă, neglijând sufletul.

          În acel moment slujesc lui Mamona şi nu Lui Dumnezeu, căci nu putem sluji la doi domni, prin faptele şi gândurile noastre, ne alegem un stăpân.
          Dumnezeu ne-a dat acest liber arbitru, ca fiecare din noi să  alegem, cui vrem să  slujim cu dragoste.
          Celui ce ne-a zidit şi căruia trebuie să îi mulţumim pentru bunătăţile ce ni le oferă, şi liniştea sufletului pe care doar la El o găsim, sau celui ce  doar în această lume prin puterea banului ne întunecă minţile, oferindu-ne bunătăţile deşarte ale acestei lumi unde nimic nu este al nostru ci suntem doar simpli treăcători?
          Nu doresc a judeca sau a condamna pe nimeni, dar după părerea mea, părinţii  de bani gata ce oferă aceste facilităţi copiilor lor, încă de tineri, fără a-i lăsa să ştie cum se obţine traiul, cu ce greutate, îi îndepăretează de Biserica Lui Dumnezeu, iar ei, se văd deja „stăpâni peste ceea ce au ”, uitând de Dumnezeu, să facă fapte bune şi recurg la fel şi fel de  fapte  uneori chiar anticreştine.
Cum să mai fie tinerii noştri cu adevărat creştini, să înveţe sau să fie cum erau odată tinerii, când ei încă din clasele mici au telefoane mobile,bani în număr mare  care îi cheltuie poate pe  lucruri dăunătoare  vieţii  lor?
          Cum mai  ajung ei nişte tineri sănătoşi  fizic, sau echilibraţi din punct de vedere psihic, sau nişte creştini adevăraţi când de cele mai multe ori părinţii lor crezând că le fac bine le oferă  totul deodată distrugându-le cariera, sufletul şi nu mai sunt lăsaţi să înveţe ci sunt tentaţi să cumpere totul, diverse acte, examene, sau chiar oamenii, au impresia de tineri că totul se poate cumpăra.
          Că dacă au banul, toată lumea este a lor, vai  de sufletele  ce se lasă pradă Iubirii de arginţi, căci  în lumea aceasta sunt fericiţi, pot cumpăra fel şi fel lucruri  mai mult sau mai puţin utile, dar un suflet, o credinţă, o dragoste şi Împărăţia lui Dumnezeu, nu o poate cumpăra nimeni cu toate comorile din lume.
         Aşadar, Iubirea de arginţi  aduce multe sminteli, patimi şi ne ţine departe de Împărăţia Cerurilor.
         Nu este un păcat a avea, ci este un păcat  a nu  face milostenii din ceea ce ai.
Bogăţia aduce cu ea primul şi marele păcat: Mândria.
         Sfântul Ioan Gură de Aur, spune în felul următor: „Cu adevărat stăpâni peste bogăţii, sunt cei ce nesocotesc  foloasele lor şi le batjocoresc  desfătările”.
         Cei ce risipesc banii lor,dându-i celor săraci, pleacă bogaţi din această lume, dar bogaţi în fapte bune, în harul şi Iubirea lui Dumnezeu, aşa cum ne îndeamnă chiar El, să împărţim averea noastră săracilor, să nu agonisim averi pe pământ  ci în cer, căci de acelea ne vom bucura în viaţa viitoare.
         Când suntem încercaţi, prin a pierde din averea noastră, să nu ne mâniem, ci să găsim tăria de spune cu sinceritate ceea  ce a spus Dreptul Iov: „Domnul a dat, Domnul a luat”(Iov 1;21).
         Este într-adevăr foarte greu pentru tinerii de azi să gândească din această perspectivă, deoarece ei nu sunt învăţaţi să piardă şi cu atât mai puţin să suporte pierderi materiale, sau financiare cu care cred ei că pot schimba lumea.
         Pentru a ajunge la acest mod de gândire şi nu numai, la această trăire chiar, a resemnării în cazul pierderii mai ales a banului, este nevoie de credinţă, voinţă şi studiu din Vieţile Sfinţilor care  au renunţat la tot ceea ce  aveau pentru a ajunge să obţină bunurile cereşti  refuzându-le pe cele pământeşti.
         Este foarte greu să ajungem la aceste trăiri, dar nu imposibil, acest lucru este posibil  în cazul în care Îl Iubim mai mult pe Dumnezeu decât această lume,cu toate plăcerile ei deşarte.

1.5.Patima Desfrânării;

         Patima desfrânării, este păcatul prin care tinerii  se fac locuitori ai „Sodomei şi Gomorei”, căci unde poate duce aceasta patimă decât in cetatea ce Hristos a pierdut-o prin foc?
         Sunt foarte multe lucruri de spus la acest subiect, mai ales în vremurile noastre, când tinerii şi tinerele, pun pe primul plan unii la ceilalţi, aspectul fizic, exterior şi nu sufletul.
        Unde sunt acele Iubiri curate? Acele sentimente şi atracţii pur-sufleteşti lipsite de interese trupeşti?
        Unde sunt acele Căsnicii din Credinţă şi Dragoste?
        Tinerii şi tinerele de azi, nu mai ştiu ce este Iubirea, nu o apreciază şi nu o mai trăiesc la adevărata ei valoare şi nu o mai îndreaptă către scopul ei ultim; întemeierea unei familii, a naşterii de prunci cum a poruncit Domnul Dumnezeu încă de la început:
         „Creşteţi şi vă înmulţiţi, umpleţi pământul şi-l supuneţi şi stăpâniţi”……(Facere 1;28).
         Acesta este scopul cu adevărat creştin şi binecuvântat de Dumnezeu, al unirii tinerilor prin Cununia, pe care Domnul Iisus Hristos a ridicat-o la rangul de Sfântă Taină la nunta din Canna Galileii, a Sfântului Simon Zelotul, sau Natanael.
         În ziua de azi, tinerii, nu mai pun preţ pe  curăţia trupului, iar prin acest fapt batjocoresc templul Duhului Sfânt, prin diverse  acte ale spurcatei desfrânări, totul la ora actuală se reduce la actul sexual, atât între băieţi şi fete de la vârste destul de fragede,cât şi între persoane de acelaş sex.
         Cum să ne mai rabde Dumnezeu , când noi nu mai ştim să iubim?
         Unde este roşeaţa de pe chipul fecioarelor care  se îndrăgosteau cu sufletul?
         Unde sunt  vorbele sincere   ale băieţilor şi florile oferite din suflet, sărutul furat, cu teama de a nu fi “prinşi”, unde a dispărut puritatea iubirii dintre tineri şi bunul simţ?
         Acum, toate cele descrise  mai sus au rămas o umbră,sau flori rare, cine ştie, cu siguranţă mai sunt şi tineri care aleg această cale curată, referitor la majoritatea tinerilor, aceştia nu mai ţin cont de  suflet  şi sentimente pure.
         În secolul vitezei,secol în care  plăcerile trupeşti sunt prioritare tinerilor, în care fanteziile erotice ale acestora se schimbă de la o zi la alta şi  de la o persoană la alta, în care internetul este folosit în cele mai spurcate moduri, pentru  ca tinerii să se cunoască „mai bine”, spun ei  prin camere video şi site-uri deocheate, totul pare roz.
Majoritatea cuplurilor  se complac şi trăiesc în păcat, considerând acest lucru o „căsătorie de probă”, în care trăiesc ani de zile fără a se cununa, dând chiar şi naştere de prunci.
Tinerii de azi neştiind ce înseamnă Iubirea, nu ştiu nici ce este toleranţa, iar acest lucru nu face decât să destrame familii.
Când tinerii de azi, vor înainta în vârstă, boala trupului îi va dărâma mult mai repede şi mai dureroase vor fi bolile trupurilor lor, de ce oare?
          Datorită faptului ca în tinereţe prin supunerea trupului la păcatul desfrânării, el slăbeşte, se schimbă şi capătă trăsături pale, în loc să fie sănătos şi faţa lui să fie rozalie ca a unui om ce nu a desfrânat, sau  căzând odată în păcat s-a pocăit, a fost iertat şi nu a mai păcătuit.
          În zilelele acestea, căsătoriile, sunt ba din interes material, ba din alte intrerese, mai rar din dragoste necondiţionată, motiv pentru care, la un an, sau doi de la nuntă, tinerii divorţează cu foarte mare uşurinţă, ori Familia este Sfântă, ea trebuie respectată, căci prin ea, Dumnezeu, uneşte două destine, iar tinerii prin jurământul în faţa Sfântului altar, îşi jură credinţă, dragoste, sprijin pe tot parcursul vieţii lor, ori jurământul făcut lui Dumnezeu şi nerespectat va fi pedepsit.
           Biserica nu acceptă divorţul decît în cazuri extreme, iar dacă eşti tânăr şi ţi-e firea  spre a desfrâna cu mai multe persoane, nu face acest pas, căci o căsnicie înseamnă păstrarea neîntinată a aşternutului conjugal şi naşterea de prunci ca prioritate, nu plăcerea trupului
          Azi, din păcate  întâlnim cazuri rare de familii creştine, spun din păcate, deoarece patima desfrâului ţine în lanţuri mii de suflete, fiecare săvârşind acest păcat in fel şi fel de forme care nu le pot enumera căci, până şi  numele lor este înfricoşător.
          Desfrânarea în familie, fiecare cu altă persoană duce la ura dintre parteneri, răzbunare şi alte păcate.
          Tineri a-i zilelor noastre, că sunteţi sau nu căsătoriţi nu vă lăsţi trupurile să zburde, ţineţi Posturile, rugaţi-vă şi întăriţi-vă, căci se poate !
          „Orice manifestare a desfrâului este o putreziciune înceată a trupului” (Părintele Arsenie Boca).
          Dumnezeu ne îndeamnă să ne pocăim şi să revenim la o viaţă curată, pentru  a avea pace în suflet şi  pe pământ.
„Dumnezeu vesteşte acum pe oameni, ca toţi de pretutindeni, să se pocăiască” (Facere 17;30).
          Păcat de sufletele tinerilor care, în noaptea Învierii Domnului caută plăcerile trupeşti, care ignoră cea mai mare Minune a Creştinătăţii, frecventând cluburile de noapte, în loc să primească Lumina Învierii Domnului participând  la slujba Sfintei Învieri căci spune Domnul Dumezeu:
          „Cine este nedrept ,să nedreptăţească, cine este spurcat să se spurce şi mai greu, cine este drept, să facă dreptate şi mai departe cine stă sfânt, să se sfinţească şi mai mult. Iată,vin curând şi plata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui”. (Apocalipsa 22;11-12).
          Tot din categoria păcatelor desfrânării pe care tinerii îl săvârşesc des în ultimul timp este  evitarea naşterii de prunci, deoarece sunt consideraţi de unii tineri povară a căsniciei .
          Un alt păcat strigător la cer este şi avortul sau pruncuciderea. Domnul Iisus plânge pentru fiecare prunc ucis.
          Chinuri groaznice  şi fără sfârşit în iad vor avea  femeile care au făcut avorturi.
          Căci sângele pruncilor ucişi strigă răzbunare şi  nu face păcatul doar femeia care leapădă pruncii, ci şi cei ce o ajută pe ea să săvârşească acest mare păcat.
În ziua de azi, aceste crime din păcate se săvârşesc cu mare uşurinţă, oare ce suflete au tinerele care vor să se lepede de  sufletele cărora ar trebuie să le dea viaţă? Sau îi abandonează după ce îi aduc pe lume?
La aceste întrebări nimeni nu ne va putea  răspunde, numai Dumnezeu ştie viaţa fiecăruia, păcatele şi motivele sau  mai bine zis inconştienţa cu care se acţionează în astfel  situaţii .
          În concluzie, trebuie să ţinem seamă  că ceea ce ne dă Dumnezeu trebuie să preţuim şi aici mă refer la trupul şi sufletul nostru, să ne păzim de patima desfrânării, care aduce pe pământ toate relele, să întemeiem o familie creştină atunci când Dumnezeu ne va îngădui, fără a săvârşi înainte păcatul trupesc,şi să învăţăm să tolerăm,să învăţăm că ce uneşte Dumnezeu omul nu poate să despartă, să se iubească sincer şi curat,fiind amândoi un trup în scopul zămislirii de prunci sănătoşi.
          Şi ca tineri, să nu căutăm plăcerile acestei lumi, ci să păstrăm familia ce o întemeiem, sinceră şi nefăţarnică aşa cum ne învaţă Printele Arsenie Boca şi mai ales Cartea vieţii adică Sfânta Scriptură:
         „Dar, de la începutul lumii,Dumnezeu i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, de aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa şi cei doi vor fi amândoi un trup,aşa că nu mai sunt amândoi, ci sunt amândoi un trup, deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.”
(Marcu 10;6-9).