"PLINE DE HAR SFÂNT ŞI DE MIROS DE MULTĂ MIREASMĂ DUHOVNICEASCĂ SUNT SFINTELE TALE MOAŞTE"
"La scurta vreme de la adormirea lui, negraita bunamireasma s-a raspandit din cinstitul lui trup neinsufletit, umpland incaperea unde se afla, spre mirarea tuturor celor ce se gaseau in spital, vadindu-se si asa sfintenia Cuviosului Parinte. Din incaperea aceea l-au mutat apoi in biserica spitalului, iar de acolo cu automobilul la Pireu, in biserica Sfintei Treimi, unde multi au venit sa-i dea sarutarea de pe urma si, cu uimire, au vazut mir binemirositor izvorandu-i de pe fata, datorita caruia parul si barba ii erau cu totul ude. De acolo l-au dus in aceeasi zi in Eghina, unde credinciosii l-au intampinat << cu plans si cu tanguire >> si cu multa evlavie, tragand clopotele tuturor bisericilor de pe insula. Si purtandu-i-se sicriul pe maini din port pana la manastire, si trupul raspandind tot drumul cereasca mireasma, iar Sfantul parand ca doarme, umbrind asupra lui Harul Mangaietorului, au ajuns, in sfarsit, la manastirea lui, unde l-au intampinat monahiile, plangandu-l. Si cantandu-se slujba inmormantarii, l-au ingropat in curtea dinafara a manastirii, langa pinul de acolo.
Dupa trecerea a cinci luni, au vrut sa faca Sfantului cavou de marmura, astfel ca trebuia ca mormantul sa fie deschis si mortul sa fie mutat pentru putina vreme. Deschizand deci mormantul, au gasit sfantul lui trup nevatamat si intreg dimpreuna cu toate odajdiile arhieresti, raspandind negraita bunamireasma; iar dumnezeiescul Parinte parea ca doarme, nici o stricaciune neintamplandu-i-se, ci avand toate semnele sfinteniei. Atunci l-au dus si l-au asezat chiar in chilia lui, unde a ramas doua zile intregi, pana au sfarsit lucrul la mormantul de marmura, cand monahiile, imbracandu-i trupul cu vesminte noi, l-au pus iarasi in mormant.
Trupul acesta sfant al Sfantului Nectarie a ramas mai bine de douazeci de ani nevatamat si nestricat, raspandind mireasma sfinteniei, care se facea simtita spre marea mirare a credinciosilor.Trupul acesta a fost vazut in mormant de o multime de crestini, minunandu-se foarte, vazandu-l pe Sfantul - mort de atatia ani - ca si cand ar dormi. Si arhierei si preoti si oameni de stiinta si oameni simpli au vazut minunea aceasta mai-presus-de-fire a nestricaciunii si slavei sfintelor moaste si s-au minunat si au marturisit cu tarie sfintenia Cuviosului Parinte si marea lui indraznire catre Dumnezeu. Dar mai apoi trupul s-a dezlegat si s-a risipit, dupa judecati de Dumnezeu stiute, asa cum s-au dezlegat multime de astfel de trupuri ale sfintilor, precum cel al Sfantului Gheorghie, al Sfantului Nicolae, al Sfantului Dimitrie izvoratorul-de-mir, al Sfantului Apostol Andrei; insa minunile savarsite de osemintele Sfantului Nectarie sunt fara numar, iar bunamireasma lor, imbelsugata si preadulce.
Pe 2 septembrie 1963 s-a facut mutarea cinstitelor si de-mir-izvoratoarelor lui moaste, de catre mitropolitul Hydrei, Spetsei si Eghinei. De fata stand oameni de vaza ai Bisericii si ai tarii, cu evlavie a fost deschis mormantul din care a iesit negraita bunamireasma << mai presus de toate miresmele >>, iar sfintele lui oseminte, de culoarea cerii curate, adunate << de maini cuvioase >>, au fost puse astfel: sfantul cap intr-un chivot aurit, in chipul mitrei arhieresti, facut din ofrandele aduse de credinciosi si dintr-alte daruri, iar celelalte sfinte oseminte intr-un chivot de argint, asezat in paraclisul Sfantului.
Sfintele lui moaste raspandesc neincetat negraita mireasma cereasca, marturisind harul pe care Sfantul l-a luat de la Domnul pentru curatia vietii lui. Bunamireasma aceasta, care a inceput sa-i izvorasca din sfintele lui moaste numaidecat dupa cuvioasa adormire, nicicand nu s-a departat de la ele, si nici se va departa. Caci si stand atatia ani trupul lui in mormant nu a incetat a o izvori; si, risipindu-i-se mai apoi trupul, aceeasi bunamireasma, inca mai intetita, izvoraste din cinstitele oseminte, bucurand inimile credinciosilor. Pe langa aceasta, cum s-a spus, inca si mir a izvorat sfantul lui trup, cand a fost adus din Atena in Eghina. Asadar, minunatul Parintele nostru Nectarie nu este doar facator-de-minuni, ci si izvorator-de-mir,<< ca o bunamireasma a lui Hristos >>." Moaştele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în Eghina. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaştele Sfântului se mai găsesc la Parohia Ortodoxă Română Sfântul Nectarie din Coslada (Madrid), Biserica Sfantul Gheorghe din Toronto - Canada, The Orthodox Community of Agios Nectarios - Londra şi la Biserica Sfantul Nectarie (Charlotte, Carolina de Nord). Unul din locurile pe care Sfantul Nectarie si-a dorit sa le binecuvanteze in chip deosebit este si Manastirea Radu Voda din Bucuresti. Aici, intr-o racla asezata intr-un baldachin, in pronaos, se afla o particica din moastele sale: prin aducerea acestui dar binecuvantat, aceasta manastire a devenit Eghina romaneasca. Pentru aceasta sta dovada multimea de credinciosi care vin sa se inchine la sfintele moaste, si primesc ajutor pe masura credintei lor. În România, părticele din moaştele Sfantului Nectarie se mai găsesc la:
-Mănăstirea Putna (racla cu Moastele este în Sfantul Altar);
-Biserica "Sfantul Ierarh Nectarie" din Iasi (racla este în Sfantul Altar);
-Schitul "Sfintii Ioan si Nectarie" (Brădetu, jud.Arges), racla fiind asezată în naosul paraclisului ;
-Manastirea Halmyris, com. Murighiol, jud.Tulcea ;
-Biserica "Sfintii Voievozi", sat Ghimicesti, com Fitionesti, jud.Vrancea ;
-Biserica "Sfanta Treime", loc. Bucium, jud. Brasov ;
-Biserica Spitalului TBC din Sibiu;
-Biserica "Sfantul Ierarh Nicolae si Izvorul Tamaduirii", spitalul judetean Sfantul Ioan cel Nou, Suceava ;
-Schitul "Nasterea Maicii Domnului", com Sinca Veche, jud. Brasov ;
-Biserica "Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Nectarie", cart. Alexandru cel Bun, Iasi ;
-Catedrala Episcopala din Galati ;
-Capela "Sf. Andrei" din cadrul Spitalului Judetean Galati;
-Biserica Memoriala "Mihai Viteazul", Alba Iulia;
-Catedrala din Sibiu;
-Biserica "Sfintii Doctori Cosma si Damian" din cadrul Spitalului Fundeni, Bucuresti;
-Biserica "Sfantul Gheorghe" din Slobozia, judetul Ialomita;
-Manastirea Sfintei Cruci, Oradea, judetul Bihor.